Sivustoa ei päivitetä enää

Tämä sivusto ei ole enää kaikilta osin ajantasainen. Jos tarvitset tuoretta Linux-tietoa, katso sivustot:

Ubuntu 10.04

Tämä on epävirallinen Ubuntu Linux esittely- ja asennussivusto.
Ubuntun viralliset sivut osoitteessa www.ubuntu.com
Ubuntu Suomi -käyttäjäyhteisön sivut osoitteessa www.ubuntu-fi.org


Ubuntun oppiminen

Avoimen lähdekoodin paras puoli on se, että taitava henkilö voi tehdä järjestelmästään juuri sellaisen kun haluaa – koska tietokoneen tulee olla renki, ei isäntä. Ubuntun peruskäyttöä onnistuu hyvin ilman käyttöoppaiden lukemista, mutta Ubuntun oppiminen suositeltavaa juuri jotta osaisit muokata sitä juuri omanlaisesi.

Aloittelijalle suosittelemme Ubuntu tutuksi -wikikirjaa, joka esittelee Ubuntun perusasiat helppotajuisesti. Englanninkieliset ohjesivut löytyvät osoitteesta help.ubuntu.com.

Jos mielummin luet ohjeita paperilta, voit tulostaa Ubuntu Linux – käyttäjän pikaoppaan tai tilata sen kotiisi.

Ubuntu Linux -asennuksen viimeistely

Ubuntu on asennuksen jälkeen suoraan käyttökelpoinen, mutta monet käyttäjät haluavat todennäköisesti alla esiteltyjä asioita.

Ulkoasun vaihtaminen miellyttävämmäksi

Ubuntun vakioulkoasu on melko synkkä eikä välttämättä kaikille mieluisa. Ulkoasun teemaa, taustakuvaa ja jopa ikkunoiden sulkupainikkeen sijaintia vasemmasta yläkulmasta oikeaan yläkulmaan voi vaihtaa valitsemalla Järjestelmä > Asetukset > Ulkoasu.

Automaattinen sisäänkirjautuminen

Jos et jaksa aina aloittaa tietokoneen käyttöä tekemällä sisäänkirjautumisen itse, voit asettaa haluamasi käyttäjätunnuksen kirjautumaan sisään automaattisesi valikosta Järjestelmä > Ylläpito > Sisäänkirjautumisruutu ja lukituksen avaamisen jälkeen valitse Kirjaudu automaattisesti sisään käyttäjänä ja pudotusvalikosta valita sen käyttäjätunnuksen, jota käytetään. Vaikka salasanaa ei kysytä sisäänkirjatumisvaiheessa, tarvitaan sitä edelleen aina, kun käyttäjätunnuksella tehdään ylläpitotoimenpiteitä.

Automaattiset tietoturvapäivitykset

Avaa valikosta Järjestelmä > Hallinta > Ohjelmalähteet ja edelleen välilehdestä Päivitykset valitse Asenna turvallisuuspäivitykset kysymättä.

Näytön lukitus pois päältä

Vakioasetuksilla Ubuntu aktivoi näytönsäästäjän ja lukitsee näytön viiden minuutin käyttämättömyyden jälkeen. Tämä voi olla kotikäytössä ärsyttävää, joten ne kannattaa kytkeä pois valitsemalla Järjestelmä > Asetukset > Näytönsäästäjä.

Näytönsäästäjä säästämään virtaa

Ubuntun on asetettu oletuksena toimimaan siten, että näytönsäästäjä aktivoituu 5 minuutin kuluttua jos käyttäjä ei tee tietokoneella mitään, ja näytön virransäästötila aktivoituu 30 minuutin kuluttua. Näytönsäästäjän asetuksia voi säätää kohdasta Järjestelmä > Asetukset > Näytönsäästäjä ja virransäästöä vastaavasti kohdasta Järjestelmä > Asetukset > Virransäästö.

Automaattinen kellonajan tarkistus

Jos haluat että järjestemäsi säätää tietokoneen kello automaattisesti hakemalla Internetin aikapalvelimista täsmällisen ajan, valitse Järjestelmä > Ylläpito > Aika ja päiväys sekä Määritetly: Pidä ajassa Internetin palvelimien kanssa.

Ubuntu One

Ubuntu One -pilipalvelussa voi tallentaa tiedostoja ja asetuksia ilmaiseksi kahteen gigatavuun asti. Tilin rekisteröimisen jälkeen voit kytkeä koneesi Oneen asetuksista Järjestelmä > Asetukset > Ubuntu One.

Käyttöjärjestelmän kielivaihtoehtojen säätö

Jos asennusvaiheessa unohdit valita suomen käyttöliittymäsi kieleksi, tai haluat asennuksen jälkeen lisää kielivaihtoehtoja esimerksi muita käyttäjiä varten, voi tehdä sen helposti valitsemalla valikosta Järjestelmä > Ylläpito > Kieliasetukset.

Suomenkielinen oikoluku Mozilla-ohjelmiin

Ubuntun kielipaketti ei vielä sisällä oikolukua Mozilla Firefoxiin, joten siihen täytyy erikseen hakea oikolukulaajennus Mozillan sivustolta. Asennuksen jälkeen käynnistä Firefox uudestaan kahdesti, jotta oikoluku olisi käytettävissä.

Jos näyttää siltä, että oikolukuohjelma alleviivaa kaikki sanat, saattaa kyse olla siitä, että väärä kielivalinta on käytössä. Suomenkielen saa käyttöön painamalla hiiren oikeaa nappia allevivatun sanan päällä ja edelleen ponnahdusvalikosta valitsemalla Kielet > Suomi (Voikko).

Mozilla Thunderbird -ohjelmaa varten oikolukulaajennus täytyy hakea Andris Pavenisin kotisivuilta.

Käyttäjätunnusten lisääminen

Jokaisella tietokonetta käyttävällä henkilöllä kannattaa olla oma käyttäjätunnus. Käyttäjätunnuksia voi luoda ylläpito-oikeuksin varustettu käyttäjä valikosta Järjestelmä > Ylläpito > Käyttäjät ja ryhmät ja painamalla Lisää.

Salasanan vaihtaminen

Käyttäjien salasanat ovat tärkein osa tietoturvaa ja jokaisen käyttäjän tulisi vaihtaa salasansa säännöllisesti. Sen voi tehdä valitsemalla Järjestelmä > Asetukset > Omat tiedot ja avautuvan ikkunan oikeasta ylälaidasta Vaihda salasana.

Rajoitetut laitteistoajurit

Ubuntu tukee muutamia laiteajureita, jotka ovat vapaasti käytettävissä, mutta joiden lähdekoodi ei ole avoin. Nämä rajoitetut laiteajurit täytyy kuitenkin aktivoida erikseen valitsemalla valikosta Järjestelmä > Ylläpito > Rajoitettujen ajureiden hallinta. Ostaessa tietokoneeseen uusia laitteta kannattaa kuitenkin aina suosia sellaisia, joille löytyy täysin vapaat ja avoimet ajurit.

UTF-8 merkistöön siirtyminen

Ubuntu käyttää oletuksena UTF-8 merkistöä, jotta tiedostoihin olisi mahdollista kirjoittaa kaikilla maailman kielillä ja merkistöillä (mm. heprea, arabia, japani). Valitettavasti UTF-8:n käyttö saattaa aiheuttaa ongelmia käsiteltäessä vanhoja tiedostoja jotka käyttävät jotakin muuta merkistöä (esim. euroopan kielten ISO-8859-15 -merkistöä). Lisätietoja Ubuntu wiki:UTFEightMigrationTool.

Multimediatuki ja lisenssirajoitteiset ohjelmistot

Koska Ubuntu sisältää ainoastaan täysin vapaita ohjelmistoja, haluat todennäköisesti asentaa siihen muutaman ei-vapaan ohjelmapaketin pystyäksesi avaamaan tiedostomuotoja: DV, AVI, MPEG, ASF, MP3, AAC, MPEG4/DivX, Windows Media (WMV), Real Media (RM) ja QuickTime (MOV). Useimpien kaupallisten DVD-levyjen katselukaan ei onnistu ilman "content scrambling system"-ohitusta. Osa nettisivuista vaatii näkyäkseen selaimelta Flash-laajennuksen.

Lue Ubuntu Wiki:RestrictedFormats.

MTV3:n Katsomo.fi-palvelu on rakennettu täysin Microsoft-teknologioilla, joten sen käyttö Linuxissa on vaikeaa, mutta vinkkejä voi lukea Linux.fi:n wikisivulta.

Kyseisiin ei-vapaisiin tiedostomuotohin tarvittavia ohjelmia ei ohjelmistopatenttiepäselvyyksien takia uskalleta jakaa virallisen Ubuntu-CD:n mukana, mutta ne voi itse asentaa jälkikäteen huoletta. Tämä on mahdollista, sillä ohjelmistopatentit eivät ole voimassa Suomessa ja useimmissa Euroopan maissa, vaikka ne ovatkin käytössä esim USA:ssa.

Yksittäisistä valmistajista riippuvuuden välttämiseksi kannattaa jatkossa tietysti suosia avoimia tietostomuotoja, kuten esimerkiksi Ogg Vorbis -musiikkimuotoa mp3-formaatin siasta.

Asennuksen viimeistelyskripti

Voit helposti viimeistellä Ubuntu-asennuksen kopioimalla alla olevat tekstit komentotulkkiin, jonka olet asettanut pääkäyttäjätilaan komennolla sudo -s. Jokaisen komennon vieressä on kommentti, joka kertoo mitä kyseinen komento tekee.


# Siirry ensin pääkäyttäjätilaan kokonaan (kysyy salasanaa)
sudo -s

#..kopioi ja liitä sitten alle olevat rivit

# Aktivoi laajat ohjelmalähteet
wget http://ubuntu.sange.fi/sources.list
mv sources.list /etc/apt/sources.list

if [ ! -e /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list ]; then
	wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/$(lsb_release -cs).list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
	apt-get --quiet update
	apt-get --yes --quiet --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring
	apt-get --yes --force-yes install app-install-data-medibuntu apport-hooks-medibuntu
fi

apt-get --quiet update

# Hyväksy Javan lisessin etukäteen
echo sun-java6-jre shared/accepted-sun-dlj-v1-1 select true | /usr/bin/debconf-set-selections
echo sun-java6-jdk shared/accepted-sun-dlj-v1-1 select true | /usr/bin/debconf-set-selections

# Asenna lisäosat
apt-get install ubuntu-restricted-extras non-free-codecs libdvdcss2 sun-java6-plugin totem-plugins-dvb-daemon xul-ext-flashblock
# Pääosa komennosta mahdollistaa mm. mp3- ja DVD-toiston
# Sunin Javaa tarvitaa esim. Sampo pankin verkkopankkia varten
# Flashblock lisää tietoturvaa rajoittamalla Flashin ajoa
# virtuaalikoneet: virtualbox

# Asenna Gthumb ja tee sitä oletusohjelma kuvien katsomiseen ja käsittelyyn
apt-get install gthumb
sed -i -e 's/f-spot-import.desktop/gthumb-import.desktop;f-spot-import.desktop/' /etc/gnome/defaults.list
sed -i -e 's/eog.desktop/gthumb.desktop/' /etc/gnome/defaults.list

# poista openjdk jotta Sunin java toimii selaimessa
apt-get --yes --quiet remove icedtea6-plugin

# loput turhat riippuvuudet pois
apt-get --yes autoremove

# Päivitä kaikki uusimpaan versioon
apt-get --yes --quiet upgrade

# Aktivoi automaattiset tietoturvapäivitykset
cat > /etc/apt/apt.conf.d/10periodic << EOF
APT::Periodic::Update-Package-Lists "1";
APT::Periodic::Download-Upgradeable-Packages "1";
APT::Periodic::AutocleanInterval "0";
APT::Periodic::Unattended-Upgrade "1";
EOF

# ota näytönsäästäjä ja -lukitus pois tältä käyttäjltä
gconftool-2 -s /apps/gnome-screensaver/idle_activation_enabled --type=bool false
gconftool-2 -s /apps/gnome-screensaver/lock_enabled --type=bool false

# ota avainrenkaan ja näytön lukitus pois virransäästön yhteydessä
gconftool-2 -s /apps/gnome-power-manager/lock/gnome_keyring_hibernate --type=bool false
gconftool-2 -s /apps/gnome-power-manager/lock/gnome_keyring_suspend --type=bool false
gconftool-2 -s /apps/gnome-power-manager/lock/hibernate --type=bool false
gconftool-2 -s /apps/gnome-power-manager/lock/suspend --type=bool false

# estä lukitustoiminnon käyttö kokonaan
gconftool-2 -s /desktop/gnome/lockdown/disable_lock_screen --type=bool true
gconftool-2 -s /apps/panel/global/disable_lock_screen --type=bool true

# jos paneeli on sotkussa, palauta oletusasetukset
gconftool-2 --shutdown
gconftool --recursive-unset /apps/panel
rm -rf ~/.gconf/apps/panel
pkill gnome-panel

# lukitse paneeli, koska kotikäyttäjät sotkevat sen usein vahingossa
gconftool-2 -s /apps/panel/global/locked_down --type=bool true

# ikkunapainikkeiden palauttaminen tutusti oikealle
gconftool-2 -s /apps/metacity/general/button_layout -t string menu:minimize,maximize,close

# poistu pääkäyttäjätilasta
exit


Kohtalaisen yleinen ongelma näyttäisi olevan se, että hiiri muuttuu näkymättömäksi. Ongelman voi kiertää vaihtamalla hiiren kursoria Gnomen ulkoasusta. Kunnollinen ratkaisu on vielä tekemättä: https://bugs.launchpad.net/xf86-video-ati/+bug/492782, https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/631494, https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xserver-xorg-video-intel/+bug/492782, https://bugs.launchpad.net/gnome-shell/+bug/457046

Ongelmia?

Googlen Linux-hakukoneella voit etsiä ratkaisua ongelmaasi itse:

Osta palvelua

Jos sinulla itselläsi ei ole aikaa tai kykyä selvittää Ubuntu Linuxiin liittyiä ongelmia voit kääntyä asiantuntijan puoleen. Linux-tukipalvelu selvittää sekä yksityishenkilöiden että yritysten Linuxiin liittyvät ongelmat.

www.linux-tuki.fi

Suomessa on myös useita muita Ubuntuun liittyvä palveluita ja tuotteita tarjoavia yrityksiä: katso Ubuntu Marketplace.

Suomenkielinen Ubuntu-yhteisö

Ubuntusta voi keskustella ja kysellä ilmaiseksi Ubuntu-fi:n keskustelualueella.

Linkkejä ohjesivuille

Ubuntulle on olemassa paljon helppolukuisia ohjeita:

Ubuntu-ohjeita

Laitteistotuki ja ajurit

Aikaisemmin Linux/Unix-järjestelmää käyttäneille

Kirjoja

Suomenkielistä Ubuntu-kirjaa ei ole vielä julkaistu, mutta muita Linux-aiheisia kirjoja on runsaasti kaikissa alan kirjakaupoissa.

Jos tarvitset tulostettavat Ubuntu-ohjeet aloittelijalle, tutustu Linux-tuen Ubuntu-pikaoppaaseen.

Koulutusta

Erityistä Ubuntu-koulutusta ei ole järjestetty (ainakaan säännöllisesti) Suomessa, mutta yleistä Linux-koulutusta löytyy paljon.

Yleisimmät ongelmat

Yleisin ongelma Ubuntun käyttäjillä on se, että heillä on ongelmia avata tiettyjä ääni- ja videotiedostoja, jotka perustuvat suljettuihin tiedostomuotoihin. Patenttiongelmien takia Ubuntun perusversiossa ei tule kyseisiä ohjelmia mukana.

Helpoin tapa asentaa ns. Windows-koodekit, rajoitettujen DVD-levyjen tuki ja mm. sellaiset kaupalliset ohjelmat kuin Skype, on ottaa käyttöön Medibuntun pakettilähde.




Päätelaitteesi ei tue tyylimäärittelyjä (CSS2), joten näet nyt tekstiversion sivustamme.